Amplasata in laguna sarata a Marii Adriatice, pe aproape 5 km de pamant, Venetia se intinde pe mai mult de 100 de insulite. Principala cale pe apa este Canal Grande, care serpuieste din Piata San Marco spre marginea orasului.
In 1979 intregul oras si intreaga laguna a fost declarata patrimoniu al umanitatii de catre Unesco. Orasul este strabatut de 177 canale dintre care cele mai importante sunt Canal Grande si Canale della Giudecca. Primul imparte in doua orasul trasand un S, al doilea separa centrul vechi de insula Giudecca. Orasul este impartit in 6 cartiere: Dorsoduro, Santa Croce, San Polo, San Marco, Cannaregio si Castello, cuprinde 110 insule si peste 350 de poduri. Cele mai importante insule sunt Murano, Torcello, Burano, Lido.
De-a lungul timpului, Venetia a fost supranumita Regina Adriaticii, Orasul Apelor, Orasul Podurilor sau Orasul Luminilor, denumiri binemeritate, de altfel. De-a lungul Marelui Canal pot fi admirate unele dintre cele mai frumoase palate din Europa, ridicate de bogatii negutatori venetieni.
Amenintarea apelor - in prezent datorita unui proces de scufundare, autoritatile locale deruleaza multe proiecte pentru salvarea orasului pentru ca Venetia sa existe si sa incante si generatiile urmatoare, multi ani de acum incolo.Cladirile venetiene au suporti de lemn, importati din Rusia, care nu sunt degradabili in apa. Insa fenomenul "aqua alta” (inundatii) se datoreaza in mare parte ploilor linistite, de cele mai multe ori, dar dese (toamna si primavara).
Principalele atractii ale orasului le constituie, pe langa Canal Grande, Piata si Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Puntea Suspinelor, Ponte Rialto, cartierele centrului istoric: Castello, Cannaregio, San Polo, Santa Croce, Dorsoduro, cu nenumaratele comori arhitectonice, artistice si culturale. Nu pot fi omise insulele lagunei - Murano, Burano, Mazzorbo, Torcello, Sant`Erasmo sau Pellestrina.